22 ian. 2017

Locuiti la bloc sau tocmai v-ati mutat la casa nou construita si nu stiti cand trebuie verificate apometrele? Puteti sa va interesati la asociatia de proprietari, daca locuiti la bloc sau sa cereti ajutorul unui firme specializate in domeniu, care executa verificari de apometre, servicii de montare si sigilare apometre, in zona in care locuiti.

De obicei, pentru orice modificari, verificari sau interventii survenite la apometrele de apa calda sau rece se va cere acordul asociatiei de proprietari, daca locuiti la bloc. Daca, in schimb, locuiti la casa, nu aveti nevoie de acordul nimanui, trebuie doar sa cautati un specialist autorizat care sa va faca verificarea apometrelor.

Verificarea unui apometru consta in scoaterea acestuia si conectarea lui la un aparat etalon, pentru corelarea abaterilor de masurare ale acestuia in limitele admise legal.

Verificarea metrologica a apometrelor este o obligatie care ii revine proprietarului si tot lui i se va cere la patru, cinci ani sa obtina un nou buletin de verificare metrologic, care sa il prezinte asociatiei de proprietari.

Pentru contoarele de apa calda, termenul limita la care se va face verificarea este de aproximativ patru ani, in timp ce, pentru contoarele de apa rece, verificarea se extinde pana la sapte ani. Verificarea apometrelor dureaza cateva zeci de minute si se face intr-o zona de lucru speciala, din cadrul unei firme specializate si autorizate de biroul Roman de Metrologie Legala. Mai exact, se identifica zona unde sunt pozitionate apometrele in casa, se noteaza seriile si consumul lor si se va trece la demontare.

Repere necesare pentru verificarea apometrelor:

– dupa solicitare la firma specializata, un instalator se va deplasa la domiciliul dumneavoastra pentru a identifica problemele aparute ori pentru a efectua verificarea metrologica.

– Cat timp apometrele vechi sunt demontate, locatarii pot consuma linistiti apa calda sau rece, deoarece se va monta in loc un contor special numit monsor pentru a inregistra consumul.

– apoi se va trece la verificarea apometrului prin conectarea la un aparat etalon, dupa care se va acorda calificativul Admis sau Respins.

– in cazul in care apometrul nu inregistreaza corect consumul real la apa calda sau rece este cazul sa fie schimbat cu unul nou iar cel vechi va fi declarat nevalid. Astfel, pot aparea diferente mari de consum, dar si din cauza faptului ca asociatiile de proprietari nu verifica apometrele individuale. Ca reper, un apartament contorizat are un consum de 3-4 mc/persoana/luna la apa rece si 2-3 mc/persoana/luna la apa calda.

– la final, montajul se va sigila si veti primi documentatia necesara validarii functionarii contorului de apa.

Timpul de lucru, necesar verificarii unui apometru este de aproximativ 30 de minute, in functie de complexitatea lucrarii. O firma specializata in domeniu asigura calitatea executiei, garantie si preturi accesibile.

Pentru verificarea apometrelor sau schimbarea lor poate interveni o firma specializata in domeniu, insa sigilarea apometrelor poate fi facuta doar de catre o firma autorizata de Biroul Roman de Metrologie Nationala. De aceea, este recomandat sa va interesati dinainte daca este nevoie de sigilarea apometrelor, pentru a nu fi nevoie sa chemati ulterior o alta firma care sa incheie intreg procesul.

Specialistii recomanda verificarea metrologica a apometrelor si nu doar sigilarea contorului de apa. In acest fel, aveti ocazia sa platiti exact cat consumati si in acelasi timp sa aveti dovada, cu acte, pentru buna functionare a contorului.

In ceea ce priveste costurile intregii lucrari, de verificare a apometrelor, acestea pot fi cuprinse intre 15 si 100 de lei, in functie de complexitatea interventiei, insa variantele mai ieftine sunt posibile doar daca cererea este facuta de catre asociatia de proprietari, potrivit site-urilor firmelor autorizate de Biroul Roman de Metrologie Legala.

Detalii si oferte de pret

Servicii  de verificari apometre in locuintele de la bloc la telefon!

Deplasare si constatare gratuita. Contacteaza-ne acum 0766974760 !