22 ian. 2017

Ati observat ca platiti prea mult la consumul de apa calda sau rece si nu sunteti de acord cu acest consum este timpul sa va interesati cand trebuie sau daca trebuie schimbate apometrele?

Daca vi s-au defectat apometrele, ati constat o functionare defectuoasa a acestora sau si-au depasit perioada de garantie metrologica este necesara schimbarea apometrelor si inlocuirea acestora cu unele noi, de marca mai buna sau macar o verificare prealabila facuta de un specialist. Daca va intrebati cand e cazul sa se schimbe apometrele, nimic mai simplu. Indiferent ca este vorba despre servicii de inlocuire a apometrelor de apartament, a apometrelor bransament sau apometre debite mari, cere ajutorul unor specialisti care au experienta in executarea acestor lucrari. Daca, au in plus si autorizatie de la Biroul Roman de Metrologie Legala pentru schimbarea apometrelor de apa calda si apa rece este exact ce trebuie pentru o lucrarea facuta corespunzator.

Daca locuiti la bloc si aveti nevoie sa va fie schimbate apometrele in apartament e recomandat sa solicitati acordul administratorului asociatiei de loc pentru a preintampina eventualele tensiuni cu vecinii. Doar acesta poate decide daca este nevoie de o actiune generala de schimbare a apometrelor in tot blocul si implicit si in apartamentul dumneavoastra. De obicei, schimbarea apometrelor, cand se impune, la blocuri sunt initiate de asociatiile de proprietari si trebuie sa se faca pentru toti colocatarii. Daca, in schimb locuiti la casa si aveti nevoie de schimbarea apometrelor, nu trebuie sa cereti acordul nimanui, trebuie doar sa cautati o firma specializata in domeniu, care sa faca treaba buna.

Diferentele mari de consum pot aparea si din cauza faptului ca asociatiile de proprietari nu verifica apometrele individuale.De exemplu, un apartament contorizat, are un consum de 3-4 mc/persoana/luna apa rece si 2-3 mc/persoana/luna apa calda.

Schimbarea apometrelor si procesul de executie presupune urmatoarele aspecte, de care trebuie sa se tina cont:

 • Demontarea apometrului existent care este neconform
 • Montarea apometrului nou
 • Schimbarea garniturilor
 • Sigilarea apometrului
 • Efectuarea probei de apa calda si rece
 • Predarea procesului verbal de inlocuire si sigilare a apometrelor
 • Predarea autorizatiei
 • Predarea raportului de lucru
 • Garantia apometrelor se da in functie de producatorul aparatului
 • Valabilitatea buletinului metrologic este: pentru apa rece – 84 de luni iar pentru apa calda 48 de luni

Atat garantia cat si valabilitatea buletinului metrologic intra in vigoare de la semnarea procesului verbal de punere in functiune si inlocuire sau schimbare a apometrelor.

Este important de stiut ca performantele apometrelor depind nu doar de clasa de precizie, ci si de felul cum au fost montate. In plus, pentru o eficienta maxima, in cazul apometrelor instalate la bloc, ele trebuie sa fie de acelasi tip in toate apartamentele.

De asemenea, pentru ca inregistrarea consumului de apa sa fie cat mai aproape de realitate, apometrele trebuie musai sa fie toate de aceeasi marca si instalate de o singura societate comerciala autorizata. Altfel, daca exista apometre de productie, de forma, de clasa sau de precizie diferite, diferentele intre suma citirilor pe apometre individuale si cele de bransament vor fi automat mai mari. Aspect care va atrage, in timp nemultumiri din parea locatarilor care locuiesc la bloc.

O alta conditie esentiala pentru ca apometrele sa isi faca treaba cat mai bine fara sa fie nevoie  sa ne intrebam mereu cand trebuie schimbate apometrele este ca ele sa fie montate, toate in acelasi fel. Adica:

 • Apometrele montate pe vertical, fata de cele puse pe orizontala dau niste diferente produse de frecarea axului in lagare.
 • Daca apometrele sunt montate pe verticala, turbina are axul sprijinit pe doua lagare iar pe orizontala are frecare doar pe varful axului.

Astfel, daca se va tine cont si de aceste aspect, contorizarea apometrelor se va face corect pentru toata lumea.

In situatia in care se impune schimbarea apometrelor dintr-o locuinta de bloc sau mai multe, este esential sa opteze pentru aceasta varianta toti ceilalti colocatari din bloc.

Detalii si oferte de pret:

Servicii  de schimbare/inlocuire apometre  la telefon!

Deplasare si constatare gratuita. Contacteaza-ne acum 0766974760 !