22 ian. 2017

Tocmai v-ati mutat in propria casa si aveti mai multe responsabilitati de indeplinit care uneori va depasesc? Cum ar fi cand se citesc apometrele de apa calda sau apa rece? Raspunsul la aceasta intrebare il puteti afla extrem de simplu, daca locuiti la bloc, la asociatia de proprietari, care va va da si niste formulare tipizate unde sa treceti consumul lunar. Obligatia, citirii apometrelor din apartament ii revine, desigur proprietarului.

Fiecare proprietar, chirias sau locatar isi va citi singur apometrele si le va transmite asociatiei de proprietari, cu ajutorul formularelor date de administrator.

In situatia in care un proprietar nu are timp sa duca citirea apometrelor va ruga pe cineva sa faca acest lucru in locul sau, ori va trimite indexul pe o adresa de email sau telephonic. Daca acest index nu ajunge la asociatia de proprietari exista posibilitatea sa i se puna pe lista, la intretinere, un al index pentru apa calda si altul pentru cea rece, estimat de administrator iar luna urmatoare se va face regularizarea.

Daca timp de trei luni de zile nu se face citirea apometrelor si nu ajunge indexul la administratie, un membru al asociatiei va incerca sa-l contacteze personal pe proprietar pentru verificarea situatiei.

Daca fiecare proprietar isi va face regulat si la timp citirea apometrelor, fiecare dintre acestia va plati exact cat a consumat, fara alte pierderi sau diferente de apa. Desigur, daca  instalatiile comune ale blocului nu sunt in stare buna si intervin alte scurgeri sau avarii.

Diferentele mari de consum pot aparea si din cauza faptului ca asociatiile de proprietari nu verifica apometrele individuale.

Daca un proprietar refuza constant citirea apometrelor si transmiterea indexului, asociatia de proprietari poate sa-i impuna acestuia plata apei la pausal, cat timp va locui in bloc. Iar daca mai multi locatari refuza sau uita cand trebuie sa citeasca apometrele, atunci toti membrii asociatiei ar putea fi trecuti pe sistemul pausal, chiar daca au apometre. Astfel de reglementari sunt premise de lege, avand in vedere conflictele care pot aparea din aceste motive. In comunitati atat de mari si cu probleme dintre cele mai diverse, legislatia permite aceste  masuri pentru a fi prevenite conflictele generate de persoanele care isi fac propriile reguli, incalcandu-le pe cele stabilite de comunitate.

Citirea apometrelor se face astfel:

Indexul contoarelor cu afisaj numeric poate fi citit in mod direct. Pentru a facilita citirea apometrelor este posibil ca decupajul de pe cadranul corespunzator ultimei cifre sa fie mai mare. Pe un apometru conform standardelor in vigoare, cifrele de culoare neagra indica metrii cubi intregi, iar cifrele ori indicatoarele de culoare rosie submultiplii (100 de litrii, 10 litrii, 1 litru, 1 decilitru). Citirea submultiplilor nu este necesara asa cum nu este necesara nici citirea zerourilor, care pot fi trecute in primele pozitii ale afisajului.

Este important de retinut, ca citirea apometrelor in zile diferite, facuta de fiecare proprietar de bloc, in parte poate da diferente in plus sau in minus, de la o luna la alta.

In prezent, pe piata din Romania au aparut mai multe tipuri de apometre, extrem de performante. Fata de cele clasice, aceste sunt, desigur si mult mai scumpe, insa au o garantie de cel putin 15 ani, in acest fel vor fi mult mai profitabile decat cele clasice.

  • apometre cu citire prin radio, care permit inregistrarea de la distanta a consumului si elimina decalajul de timp, de care se loveste fiecare.
  • Contoare cu scut antimagnetic, care garanteaza o inregistrare extrem de fidela a consumului realizat

Specialistii recomanda efectuarea unei verificari metrologice a apometrelor si nu doar sigilarea contorului de apa, astfel veti plati exact cat consumati si in plus veti avea si un act doveditor pentru buna functionarea a contorului.

Detalii si oferte de pret:

Servicii  de citire/schimbare/inlocuire apometre  la telefon!

Deplasare si constatare gratuita. Contacteaza-ne acum 0766974760 !